Blender gastronomiczny. Warto mieć go w swojej kuchni
Blendery gastronomiczne to urządzenia, które można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Oczywiście lepsze, bardziej profesjonalne kosztują dużo więcej. Czy blender gastronomiczny jest potrzebny? Niewątpliwe tak. Powinien znaleźć się w każdej dobrze wyposażonej kuchni. Dzięki takiemu sprzętowi przygotowywanie posiłków, deserów i koktajli jest bowiem o wiele łatwiejsze. Nie zajmuje też wiele czasu. Jaki blender gastronomiczny jest najlepszym wyborem? Który warto kupić?
Jakość urządzenia jest bardzo ważna
Z uwagi na to, że taki sprzęt będzie wykorzystywany dość często, powinien to być sprzęt dobrej jakości. Na pewno nie warto kupować blenderów ręcznych w cenie kilkudziesięciu złotych. Szybko ulegają awariom, poza tym są słabe i wolne. Nierzadko wyposażane są też w przyciski, które ciężko nadusić i przytrzymać, a podczas blendowania jest to koniecznością. Praca z wykorzystaniem takiego sprzętu może być więc bardzo kłopotliwa.
Oczywiście blendery ręczne z długim ramieniem są dobrym wyborem, warto jednak stawiać na sprzęty renomowanych firm. Są droższe, ale ich jakość i ergonomiczność są na dużo lepszym poziomie. Praca z wykorzystaniem takiego urządzenia to przyjemność. Nie musi to być oczywiście przemysłowy blender za kilka tysięcy złotych. Ale dobrze jest postawić na urządzenie w cenie – co najmniej – 200-300 złotych
Blendery kielichowe i inne
Oczywiście w sprzedaży dostępne są nie tylko blendery ręczne z długim ramieniem, ale też kielichowe, czy z misami w komplecie. Pytanie, które się nasuwa jest oczywiste. Jaki warto kupić? Jeśli w domu mamy już robota kuchennego, młynki i inny sprzęt, długi blender ręczny będzie najlepszym wyborem. Jeśli zaś przy pomocy tego urządzenia chcemy przede wszystkim przygotowywać pyszne zupy – kremy i koktajle, warto rozważyć zakup blendera kielichowego. Alternatywą wartą zainteresowania jest też blender ręczny z długim ramieniem, ale w komplecie z wymiennymi końcówkami i pojemnikami. Zmieniając końcówki w urządzeniu, będzie można wykonać przy pomocy blendera sporo różnych prac kuchennych.